Hrvatska sve više ulaže u razvojno istraživačke projekte

Bez autora
May 23 2024

Zagreb je domaćin dvodnevnog međunarodnog summita "Horizon Europe" koji promiče europski program za financiranje inovativnih razvojnih projekata.

Do 2027. na raspolaganju je gotovo 100 milijardi eura kako bi ojačali konkurentnost europskog gospodarstva. I Hrvatska sve više ulaže u razvojno istraživačke projekte iako smo iz programa Obzor povukli tek skromnih 130 milijuna eura.

Širenje poslova u golemoj Kini i Indiji te zanimanje baltičkih zemalja za naše željezničke sigurnosne sustave potaknuli su inovativnu zagrebačku tvrtku na izgradnju nove tvornice u Velikoj Gorici.

- Unatoč tome što smo do sada koristili lokalne fondove mi planiramo koristiti i novce direktno iz Horizont Europa zbog boljih uvjeta, konkurencija je jača ali to se velikom brzinom smanjuje rekao je Tin Viduka, član Uprave Altpro-a.

Institut Ruđer Bošković i FER perjanice su u privlačenju nepovratnog novca za istraživanje i razvoj dok privatni sektor nažalost zaostaje.

- Radi se o Fondu koji je specijaliziran za istraživačko razvojne projekte,povezivanje institucija, potreban je konzorcij i na raspolaganju je u jednoj omotnici 95 milijardi eura, kaže Petar Gregurić, predsjednik Uprave STEMwise.

Europa ostvaruje čak petinu svjetskih ulaganja u istraživanje i razvoj, a Hrvatska tek jača svoju poziciju na globalnoj ljestvici.

Radi se o investicijama s visokim povratom

- Strateški je cilj RH je tri posto BDP-a od toga bi trebalo biti barem pedeset posto ulaganja privatnog sektora.Mi smo 2022 imali 1,43 posto što je skok trideset posto u odnosu na 2021 što znači da smo imali veliki rast, objašnjava Hvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju Ministarstvo znanosti i tehnologije.

Mala Hrvatska ima dva jednoroga - Infobip i Rimac - čiji je inovativni razvoj dijelom potaknut i novcem direktno iz Brisela.

- Radi se o investicijama s visokim povratom jer u Horizontu se javljaju projekti koji se baziraju na istraživanjima, inovacijama ,novim tehnologijama, na umrežavanju s gospodarstvima koja su napredna i koja utječu na gospodarski rast Europe, zaključuje Spomenka Đurić,državna tajnica Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova.

Novca za komercijalizaciju inovacija ima, samo da je više vrijednih domaćih razvojnih projekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik